Företaget 

Etelhems Krukmakeri AB drivs och ägs av Torleif Solberg.

Torleif Solberg

När jag var 13 år körde kompisarna hö och gallrade betor som sommarjobb, jag drejade blomkrukor. Det kändes som vilket arbete som helst, jag hade inget konstnärligt kall. Att dreja kändes naturligt och låg nära till hands. Under utbildningen vid Capellagården på Öland fick jag uppleva uttrycksmöjligheterna med hantverket och konstnärskapet. 19 år gammal köpte jag krukmakeriet av min pappa.
Genom åren har jag inspirerats mycket av mina resor där jag har studerat keramik från världens alla hörn. Att arbeta med den Gotländska leran ger mig kraft och kreativitet. Möjligheten att få följa hela processen från upptagning av leran ur jorden till färdig produkt skapar en helhetsupplevelse, som sällan förekommer i produktion idag.

Vintern är lugn och stillsam, då jag arbetar jag själv med utveckling och förvaltning av företaget och fastigheterna. Det är också en tid att samla kraft och inspiration inför kommande säsong.
Sommaren är högsäsong då allt lever. Keramiker kommer och hyr in sig i verkstaden och sprider kreativitet och skaparglädje. För mig är det viktigt att få möjlighet att förmedla mina kunskaper, erfarenheter och idéer till en ny generation keramiker.

Mitt mål är att du som besökare skall få en helhetsupplevelse. Se hur en kruka blir till från lerhögen på gården till färdigt bruksföremål. Produkterna håller hög kvalité och ger dig ett väl formgivet föremål som du kan njuta av och med gott samvete lämna vidare till nästa generation. Jag hoppas att du lär dig något av ditt besök på krukmakeriet, upplever det historiska hantverket, god design och hittar en kruka som passar just dig.

Med Vänliga Hälsningar
Torleif Solberg